Arany- és platinalemezek › Mi számít arany- és platinalemeznek?

A kiemelkedő fogyást produkáló albumokat világszerte arany és platina (egyes országokban emellett még ezüst, illetve gyémánt) lemezekkel jutalmazza az adott ország zeneiparának közös szervezete. Magyarországon ezt a feladatot megalakulása óta a MAHASZ látja el.

Az arany- és platinalemez eléréséhez szükséges eladási darabszámok az idők során többször változtak, követve a nemzetközi tendenciákat és a változó fogyasztói szokásokat. Erről részletesebb adatok "A díjak története" menüpontban olvashatók.

Alapvető változás az elmúlt évek során, hogy a zenefelhasználás döntő hányada nem csak hogy digitális formában történik, hanem azon belül is eltolódott a streaming felé.

A folyamatokat követendő, a zeneipar nemzetközi szervezete ún. ekvivalencia-számításokat dolgozott ki, amelyek alapján az albumokon (nagylemezeken) található egy-egy hangfelvétel bizonyos számú letöltése vagy meghallgatása ("streaming") megfeleltethető egy albumértékesítésnek.

A jelenlegi határok


Az aranylemez eléréséhez egységesen (műfajtól, eredettől függetlenül) 2000, a platinalemezhez 4000 db értékesítés szükséges, akár fizikai hanghordozó-eladás, akár digitális albumletöltés formájában.

Ezen eladási darabszámok egész számú többszörösei után dupla, tripla, stb. platinalemez jár.

Arany Platina
Album értékesítés (műfajtól, eredettől függetlenül) 2 000 4 000

Az arany- és platinalemezhez szükséges példányszámok elérését a kiadók jelentik le a MAHASZ-nál, amit ezután a MAHASZ hitelesít.

Album-, kislemez- és digitális értékesítések beszámítása


1 db album értékesítésének megfelelő kislemez-, illetve digitális hangfelvétel-felhasználások (az adott albumon található dalokra vonatkozóan) a következő arányban kerülnek beszámításra:

Beszámítás aránya
ALBUM (fizikai vagy digitális formában) 1:1
KISLEMEZ (fizikai formában, vagy a több tracket tartalmazó single teljes letöltése) 1:4
DIGITÁLIS LETÖLTÉS (1 track) 1:10
STREAMING
    Prémium (a streaming szoltáltatás fizetős verziója) 1:1000
    Reklám alapú (a streaming szolgáltatás ingyenes verziója) 1:5000
Az arany- és platinalemez-minősítések ellenőrzését segítő, alább letölthető Excel-kalkulátor - ALBUM és KISLEMEZ fülének - kitöltésével lehet az arany- és platinalemezeket bejelenteni a MAHASZ-hoz az info@mahasz.hu e-mail-címen.

Arany- és platinalemez-kalkulátor (xlsx)
Gold/platinum awards calculator - Hungary (xlsx)

Egyedi értékesítési csatornákon történt eladások


A szokványos eladási csatornáktól eltérő, speciális értékesítési módok esetén a slágerlistákra való felkerülés, illetve az aranylemezhez történő beszámítás egyaránt az alábbi feltételekkel lehetséges:

1a. A más termékkel vagy szolgáltatással "összecsomagolt" hanghordozó legalább 10 tracket vagy 40 percnyi zenei anyagot tartalmaz
1b. Vásárló egyedi döntéssel választhatja meg, hogy a termékhez kéri-e pluszban a hanghordozót, és amennyiben igen, a vevőt legalább 500 Ft-os többletköltség terheli
2. Amennyiben a két "összecsomagolt" termék ára nem különíthető el egyértelműen (pl. CD és koncertjegy együtt), a teljes étékesítés 50%-a számítható bele a slágerlistába, és kizárólag abban az esetben, ha a másik termék vagy szolgáltatás is kifejezetten az adott előadóhoz kapcsolódik (pl. koncertjegy, póló, stb.)

A lejelentett értékesítést a MAHASZ kérése esetén igazolni kell. Amennyiben az igazolást a MAHASZ nem találja kielégítőnek, a lejelentett speciális eladás beszámítását hiteles igazolás hiányában, külön indoklás nélkül megtagadhatja.

A speciális eladások lejelentésénél a kiadó köteles megadni az árat, amelyen az értékesítés történt.

A jelenlegi módosítás minden olyan kiadványra, ill. hangfelvételre érvényes, amelynek megjelenési dátuma 2018. január 1. utánra esik.

Budapest, 2017. december 10.