Arany- és platinalemezek › A MAHASZ arany- és platinalemez-beszámítási szabályzata

A kiemelkedő fogyást produkáló albumokat világszerte arany és platina (egyes országokban még ezüst, illetve gyémánt) minősítéssel jutalmazza az adott ország zeneiparának közös szervezete. Magyarországon ezt a feladatot megalakulása óta a MAHASZ látja el.

Az arany- és platinalemez eléréséhez szükséges eladási darabszámok az idők során többször változtak, követve a nemzetközi tendenciákat és a változó fogyasztói szokásokat. Erről részletesebb adatok "A díjak története" menüpontban olvashatók.

Alapvető változás az elmúlt évek során, hogy - a fizikai hanghordozó-értékesítés mellett - a zenefelhasználás döntő hányada digitális formában történik, azon belül is eltolódott a streaming (előfizetéses zenehallgatás, videómegtekintés) felé.

A folyamatokat követendő, a zeneipar nemzetközi szervezete ún. ekvivalenciaszámításokat dolgozott ki, amelyek alapján az albumokon (nagylemezeken) található egy-egy hangfelvétel bizonyos számú letöltése vagy lejátszása (meghallgatása, megtekintése) (streaming) megfeleltethető egy albumértékesítésnek (hasonlóképp a dalletöltések és daljátszások egy-egy kislemez-értékesítésnek).

I. A jelenlegi határok

Az arany minősítés eléréséhez egységesen (műfajtól, eredettől függetlenül) 2000, a platina minősítéshez 4000 darab értékesítés szükséges, akár fizikai hanghordozó-eladás, akár digitális albumletöltés formájában.

Ezen eladási darabszámok egész számú többszörösei után dupla, tripla, stb. platinalemez jár.

Arany Platina
Album értékesítés (műfajtól, eredettől függetlenül) 2 000 4 000

A hangfelvétel-kiadó a kiadvány arany- vagy platinalemez státuszának bejelentését az info@mahasz.hu címre küldött e-mailben kezdeményezheti.

A hangfelvétel-kiadó által kezdeményezett bejelentést követően a MAHASZ a (fizikai ÉS digitális) kiskereskedelmi fogyásokat összesítő, hetente frissített adatbázisában ellenőrzi:

1. Amennyiben egy kiadvány regisztrált kiskereskedelmi értékesítései az arany- vagy platinalemezhez szükséges darabszám 100%-át elérik, a MAHASZ a slágerlistákon automatikusan aranylemezként tünteti fel a kiadványt.

2. Amennyiben egy kiadvány regisztrált kiskereskedelmi értékesítései az arany- vagy platinalemezhez szükséges darabszám 100%-át nem érték el, a hangfelvétel-kiadónak hiteles bizonylatokkal kell igazolnia az arany- vagy platinalemez határ eléréséhez szükséges értékesítéseket. Amennyiben az igazolást a MAHASZ nem találja kielégítőnek, a bejelentett eladás beszámítását külön indoklás nélkül megtagadhatja.

II. Album-, kislemez- és digitális értékesítések beszámítása

1 db album értékesítésének megfelelő kislemez-, illetve digitális hangfelvétel-felhasználások (az adott albumon található dalokra vonatkozóan) a következő arányban kerülnek beszámításra:

Beszámítás aránya
ALBUM (fizikai vagy digitális formában) 1:1
KISLEMEZ (fizikai formában, vagy a több tracket tartalmazó single teljes letöltése) 1:4
DIGITÁLIS LETÖLTÉS (1 track) 1:10
STREAMING
    Prémium (a streaming szolgáltatás fizetős verziója) 1:1000
    Reklám alapú (a streaming szolgáltatás ingyenes verziója) 1:5000
Az arany- és platinalemez-minősítések ellenőrzését segítő, alább letölthető Excel-kalkulátor - ALBUM és KISLEMEZ fülének - kitöltésével lehet az arany- és platinalemezeket bejelenteni a MAHASZ-hoz az info@mahasz.hu e-mail-címen.

Arany- és platinalemez-kalkulátor (xlsx)
Gold/platinum awards calculator - Hungary (xlsx)

III. Egyedi értékesítési csatornán történt fizikai eladások beszámítása

A szokványos értékesítési csatornáktól eltérő (pl. koncert, zenekari webshop, stb.) értékesítési módok esetén az arany- és platinalemezhez történő beszámítás egyaránt az alábbi feltételekkel lehetséges:

1. A bejelentésénél a kiadó köteles megadni a nettó értékesítési árat.

2. Amennyiben az értékesítések egy része nem egyedi vevőknek történt (pl. nagyobb mennyiségű CD értékesítése egy cégnek, amely cég a CD-ket ajándéknak szánja a partnereknek, vevőknek, dolgozóknak, stb.), az arany- vagy platinalemez hitelesítése a következő feltételek esetén lehetséges:
a) A vevő semmilyen formában nem végez hangfelvétel-előállítói, -kiadói vagy -kereskedelmi tevékenységet.
b) A vevő és a hangfelvétel-kiadó között nincs semmilyen szervezeti kapcsolat (pl. azonos tulajdonosi vagy vezető tisztségviselői kör).
c) Az értékesítés legalább nettó 500 Ft/album áron történt.

3. Amennyiben a hanghordozó más termékkel vagy szolgáltatással "összecsomagolva" került értékesítésre, az arany- vagy platinalemez hitelesítése a következő feltételek esetén lehetséges:
a) A hanghordozó legalább 10 tracket vagy legalább 40 percnyi zenei anyagot tartalmaz.
b) Kizárólag az olyan értékesítés vehető figyelembe, ahol a vevő önálló döntése vezetett a vásárláshoz. Más termékkel (pl. újsággal) összecsomagolt értékesítés tehát csak abban az esetben számítható be, ha a vevőnek lehetősége lett volna a másik terméket önmagában is megvásárolni, a szóban forgó hanghordozóval kiegészítve viszont kizárólag emelt áron juthatott hozzá. A fizetendő többletköltség: legalább nettó 500 Ft.
c) Amennyiben a két "összecsomagolt" termék ára nem különíthető el egyértelműen (pl. CD és koncertjegy együtt), a teljes értékesítés 50%-a számítható bele az arany- vagy platinalemezbe, és kizárólag abban az esetben, ha a másik termék vagy szolgáltatás is kifejezetten az adott előadóhoz kapcsolódik (pl. koncertjegy, póló, stb).

Vegyes rendelkezések

A MAHASZ felosztási szabályzatával összhangban az arany- és platinalemez-hitelesítéseknél kizárólag a magyarországi értékesítéseket lehet figyelembe venni; ilyen a hazai kiskereskedelmi forgalomban a nyilvánosság számára tényleges elérhetőséget biztosító értékesítés, digitális értékesítés esetén pedig a magyarországi IP-címről, felhasználói fiókból, előfizetéssel, stb. keletkezett forgalom.

A MAHASZ minden esetben indoklás nélkül megtagadhatja a bejelentett értékesítés beszámítását, amennyiben nem találja kielégítőnek a rendelkezésére bocsátott igazolásokat, bizonylatokat, stb.

A MAHASZ saját hatáskörében dönt az arany- és platinalemez-szabályzat rendelkezéseinek végrehajtásáról.

Az "Album-, kislemez- és digitális értékesítések beszámítása" módosítás minden olyan kiadványra, ill. hangfelvételre érvényes, amelynek megjelenési dátuma 2018. január 1. utánra esik.

Budapest, 2017. december 10.

(Egységes szerkezetben az "Arany- és platinalemezek bejelentése és hitelesítése" dokumentummal: Budapest, 2021. október 27.)

(Utolsó frissítés: 2022. január 28.)